Αρχική » Συνέδρια, η εμπειρία μας » Διάζωμα: Συνέδριo EECERA 2019

Διάζωμα: Συνέδριo EECERA 2019

29ο Ετήσιο Συνέδριο Προσχολικής Αγωγής, EECERA 2019: Σύνοψη

  • Έλαβε χώρα στις 20-23 Αυγούστου 2019 στη Θεσσαλονίκη, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
  • Το μεγαλύτερο ευρωπαϊκό συνέδριο που αφορά την εκπαίδευση κατά την προσχολική ηλικία.
  • Σκοπός του είναι να φέρει σε επαφή ερευνητές του κλάδου τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο.
  • Το επιστημονικό πρόγραμμα του συνεδρίου περιείχε διακεκριμένους προσκεκλημένους ομιλητές από όλο τον κόσμο, παρουσιάσεις προφορικές και παρουσιάσεις poster.
  • 17 θεματικές, 27 παράλληλες συνεδριάσεις, 4 διαφορετικά κτίρια.
  • Η οργάνωση του συνεδρίου έγινε από το Διάζωμα Οργάνωση-Εκδήλωση

Το συνέδριο προσέλκυσε 850 άτομα.

εκδήλωση από το συνέδριο EECERA 2019
εκδήλωση από το συνέδριο EECERA 2019

Συνέδριο EECERA 2019

Το 29ο Συνέδριο της ΕΕCERA (Ευρωπαϊκή Ένωση Έρευνας στην Προσχολική Αγωγή), που διεξήχθη στη Θεσσαλονίκη, Ελλάδα, αποτέλεσε ένα αναμενόμενο γεγονός για ερευνητές, εκπαιδευτικούς και επαγγελματίες στον τομέα της προσχολικής αγωγής. Με μια πλούσια ιστορία και δέσμευση να προάγει τη γνώση και την πρακτική στην προσχολική αγωγή, τα συνέδρια της EECERA έχουν γίνει πλατφόρμα για την ανταλλαγή καινοτόμων ερευνών, διεξαγωγή ενδιαφέρων συζητήσεων και την προαγωγή συνεργασιών μεταξύ ειδικών από όλο τον κόσμο. Το παρόν άρθρο παρέχει μια συνολική επισκόπηση του 29ου Συνεδρίου της EECERA, εξερευνώντας το θέμα του, τους ομιλητές κλειδιά, τις παρουσιάσεις, τα εργαστήρια, τις ευκαιρίες δικτύωσης και τα κυριότερα συμπεράσματα που προέκυψαν από αυτή την εκλεκτή συνάντηση.

 

Εισαγωγή: Επισκόπηση του 29ου Συνεδρίου EECERA 2019

Ιστορικό και Υπόβαθρο της EECERA

Το 29ο Συνέδριο EECERA 2019 αποτέλεσε ένα πολύ προσμενόμενο γεγονός στον τομέα της προσχολικής αγωγής και φροντίδας. Οργανώνεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση Έρευνας στην Προσχολική Αγωγή (EECERA), η οποία έχει μια πλούσια ιστορία προώθησης της έρευνας και της ανάπτυξης σε αυτόν τον τομέα. Η EECERA ιδρύθηκε το 1992 και έχει εξελιχθεί από τότε σε μία κορυφαία διεθνή οργάνωση, προωθώντας τη συνεργασία και την ανταλλαγή γνώσεων μεταξύ ερευνητών, εκπαιδευτικών και καθοριστικών παραγόντων στην προσχολική αγωγή.

 

Σημασία του 29ου Συνεδρίου EECERA

Το 29ο Συνέδριο EECERA είχε ιδιαίτερη σημασία για την κοινότητα της προσχολικής αγωγής. Αποτέλεσε ένα ανεκτίμητο πλαίσιο για ερευνητές και επαγγελματίες να συναντηθούν και να μοιραστούν τις απόψεις, ιδέες και βέλτιστες πρακτικές τους. Το συνέδριο λειτούργησε ως καταλύτης για την καινοτομία, προωθώντας προτάσεις στον τομέα και διαμορφώνοντας μελλοντικές πολιτικές και πρακτικές. Παρείχε επίσης μια μοναδική ευκαιρία για δικτύωση, συνεργασίες και επαγγελματική ανάπτυξη για όσους ασχολούνται με την προσχολική αγωγή.

 

Θέμα και Στόχοι του Συνεδρίου

Επιλογή του Θέματος του Συνεδρίου

Το θέμα του 29ου Συνεδρίου EECERA είναι “Προσχολική Αγωγή, Οικογένειες και Κοινότητες: Αλλαγές στις Σχέσεις σε Παγκόσμιο πλαίσιο”. Αυτό το θέμα επιλέχθηκε προσεκτικά για να αντικατοπτρίζει την εξελισσόμενη δυναμική μεταξύ προσχολικής αγωγής, οικογενειών και κοινοτήτων στον διασυνδεδεμένο μας κόσμο. Στοχεύει στην εξέταση των ποικίλων παραγόντων που επηρεάζουν αυτές τις σχέσεις και τον αντίκτυπό τους στη μάθηση και την ανάπτυξη των παιδιών.

 

Στόχοι και Σκοποί του Συνεδρίου

Το συνέδριο έθεσε αρκετούς στόχους για την καθοδήγηση των εργασιών του. Αυτοί περιλάμβαναν την προώθηση πρακτικών βασισμένων σε ενδείξεις, την ενθάρρυνση διεπιστημονικής συνεργασίας και την προαγωγή κριτικών συζητήσεων για κρίσιμες προκλήσεις στον τομέα. Το συνέδριο στόχευε επίσης στο να παρέχει μια πλατφόρμα για ανερχόμενους ερευνητές, διευκολύνοντας την επαγγελματική τους ανάπτυξη και συμβάλλοντας στο μέλλον της έρευνας στην προσχολική αγωγή.

 

Ομιλητές Κλειδιά και Επίκαιρες Παρουσιάσεις

 

Εξαιρετικοί Ομιλητές Κλειδιά

Το 29ο Συνέδριο της EECERA προσέλκυσε μια εντυπωσιακή ομάδα από εξέχοντες ομιλητές κλειδιά. Αυτοί οι ειδικοί έφεραν μπροστά διάφορες προοπτικές και εκτενείς γνώσεις στον τομέα της προσχολικής αγωγής. Οι ομιλίες τους υποσχέθηκαν να είναι προκλητικές και ενδιαφέρουσες, προσφέροντας στους συμμετέχοντες νέες ιδέες και έμπνευση.

 

Σημαντικές Επίκαιρες Παρουσιάσεις

Πέραν των ομιλιών κλειδιά, το συνέδριο περιελάμβανε πολλές παρουσιάσεις από διάσημους ερευνητές, επαγγελματίες και πολιτικούς. Αυτές οι συνεδρίες κάλυπταν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που σχετίζονταν με την προσχολική αγωγή, προσφέροντας στους συμμετέχοντες ευκαιρίες για να εμβαθύνουν σε συγκεκριμένους τομείς ενδιαφέροντος. Από εργαστήρια έως συζητήσεις πάνελ, οι επίκαιρες παρουσιάσεις υπόσχονταν να ήταν ενδιαφέρουσες και διανοητικά ενδιαφέρουσες.

 

Πρόγραμμα του Συνεδρίου και Διαλέξεις

 

Επισκόπηση του Προγράμματος του Συνεδρίου

Το συνέδριο διήρκεσε πολλές ημέρες, γεμάτες με ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων. Οι συμμετέχοντες μπορούσαν να περιμένουν μια συνδυασμένη σειρά εκδηλώσεων, περιλαμβάνοντας προσκεκλημένες ομιλίες, παράλληλες συνεδριάσεις και διαδραστικά εργαστήρια. Το πρόγραμμα σχεδιάστηκε για να μεγιστοποιήσει τις ευκαιρίες μάθησης και δικτύωσης, εξασφαλίζοντας μια ικανοποιητική εμπειρία για όλους τους συμμετέχοντες.

 

Θεματικές Κατηγορίες και Θέματα Συνεδρίου

Το συνέδριο οργανώθηκε σε θεματικές κατηγορίες, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα θεμάτων στον τομέα της προσχολικής αγωγής. Οι συνεδρίες εξέτασαν θέματα όπως η ανάπτυξη του προγράμματος μαθημάτων, η εκπαίδευση των εκπαιδευτών, η ενσωμάτωση και η ποικιλομορφία, και οι τεχνολογικές εξελίξεις στον τομέα. Αυτές οι ποικίλες κατηγορίες εξασφάλιζαν ότι οι συμμετέχοντες θα βρήκαν συνεδρίες που αφορούν τα ειδικά τους ενδιαφέροντα και την ειδίκευσή τους.

 

Σημεία Ενδιαφέροντος και Κύριες Συζητήσεις από το Συνέδριο

 

Αναδυόμενες Τάσεις και Ερευνητικά Ευρήματα

Το 29ο Συνέδριο της EECERA που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, Ελλάδα, έφερε επιστήμονες προσχολικής αγωγής και επαγγελματίες από όλον τον κόσμο για να συζητήσουν και να μοιραστούν τις αναδυόμενες τάσεις και τα ευρήματα στον τομέα. Το συνέδριο έφερε στο φως διάφορα σημαντικά θέματα, από την επίδραση της τεχνολογίας στην προσχολική αγωγή έως τη σημασία της μάθησης με βάση το παιχνίδι. Εξειδικευμένοι παρουσίασαν πρόσφατες ερευνητικές ευρήματα που τόνισαν τα οφέλη της περιληπτικής εκπαίδευσης και τον ρόλο του περιβάλλοντος στην προώθηση της ευημερίας και της ανάπτυξης των παιδιών.

 

Σημαντικές Συζητήσεις και Διαλέξεις

Ένα από τα κύρια σημεία ενδιαφέροντος του συνεδρίου ήταν οι ζωηρές συζητήσεις και οι διακρίσεις που είχαν λάβει χώρα. Οι συμμετέχοντες ενέπλεκαν σε ζωντανούς ανταλλαγές απόψεων σε θέματα όπως ο ρόλος της αξιολόγησης στην προσχολική αγωγή, οι προκλήσεις της εφαρμογής προσανατολισμένων προσεγγίσεων σε διάφορα πολιτιστικά πλαίσια, και η σημασία της συμμετοχής των γονέων στην εκπαίδευση των παιδιών. Αυτές οι συζητήσεις παρείχαν πολύτιμες αντιλήψεις και οπτικές γωνίες, ενθαρρύνοντας τους συμμετέχοντες να αμφισβητήσουν καθιερωμένες πρακτικές και να σκεφτούν κριτικά για το μέλλον της προσχολικής αγωγής.

 

Εργαστήρια και Δραστηριότητες Ενεργού Συμμετοχής

 

Θέματα Εργαστηρίων και Συντονιστές

Το συνέδριο προσέφερε μια ποικιλία ενδιαφερόντων εργαστηρίων που συντονίστηκαν από ειδικούς στον τομέα. Τα εργαστήρια κάλυπταν μια ευρεία γκάμα θεμάτων, συμπεριλαμβανομένων καινοτόμων στρατηγικών διδασκαλίας, προώθησης της δημιουργικότητας στην προσχολική εκπαίδευση και υποστήριξης παιδιών με ποικίλες εκπαιδευτικές ανάγκες. Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να μάθουν πρακτικές τεχνικές και προσεγγίσεις που θα μπορούσαν να εφαρμόσουν στον επαγγελματικό τους χώρο.

 

Δραστηριότητες για Ενεργή Συμμετοχή

Εκτός από τα εργαστήρια, το συνέδριο περιλάμβανε επίσης δραστηριότητες που προώθησαν την ενεργή συμμετοχή των συμμετεχόντων. Αυτές οι δραστηριότητες περιλάμβαναν μικρο-έργα, ομαδικές συζητήσεις και πρακτικές επιδείξεις. Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να συνεργαστούν με συναδέλφους από διάφορα υπόβαθρα και να ανταλλάξουν ιδέες και εμπειρίες, προάγοντας έτσι ένα αίσθημα κοινότητας και κοινής μάθησης.

 

Δυνατότητες Δικτύωσης και Συνεργατικών Ευκαιριών

Εκδηλώσεις Δικτύωσης και Κοινωνικές Συγκεντρώσεις

Το συνέδριο παρείχε επαρκείς ευκαιρίες για δικτύωση και δημιουργία επαγγελματικών συνδέσεων. Εκδηλώσεις δικτύωσης και κοινωνικές συγκεντρώσεις επέτρεψαν στους συμμετέχοντες να συναντηθούν και να αλληλοεπιδράσουν με συναδέλφους και ειδικούς από όλο τον κόσμο. Ανεπίσημες συζητήσεις πάνω σε έναν καφέ ή κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων γεύματος αποδείχθηκαν χρήσιμες για τη δημιουργία νέων συνεργασιών και την ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών.

 

Συνεργατικά Έργα και Πρωτοβουλίες

Το συνέδριο χρησίμευσε επίσης ως πλατφόρμα για την έναρξη συνεργατικών έργων και πρωτοβουλιών. Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν πιθανές συνεργασίες και να συνεισφέρουν σε ερευνητικές πρωτοβουλίες που βρίσκονταν σε εξέλιξη στον τομέα της προσχολικής εκπαίδευσης. Το συνέδριο διευκόλυνε τον σχηματισμό συνεργατικών σχέσεων μεταξύ ερευνητών, επαγγελματιών και καταληκτικών αποφασιστικών, προάγοντας έτσι μια κουλτούρα συνεργασίας και ανταλλαγής γνώσεων.

 

Κύρια Συμπεράσματα και Συνέπειες από το Συνέδριο

 

Βασικά Ευρήματα και Ενδιαφέροντα

Το 29ο Ετήσιο Συνέδριο Προσχολικής Αγωγής, EECERA, παρείχε στους συμμετέχοντες βασικά ευρήματα και ενδιαφέροντα που θα διαμορφώσουν το μέλλον της προσχολικής εκπαίδευσης. Σημαντικά συμπεράσματα περιλάμβαναν τη σημασία της προώθησης πρακτικών συμπερίληψης, την αξία του παιχνιδιού στη μάθηση και ανάπτυξη των παιδιών, καθώς και την ανάγκη για συνεχή επαγγελματική ανάπτυξη για τη βελτίωση των πρακτικών διδασκαλίας. Το συνέδριο παρουσίασε προηγμένη έρευνα που φώτισε τις τρέχουσες προκλήσεις και ευκαιρίες στον τομέα.

 

Συνέπειες για Μελλοντική Έρευνα και Πρακτική

Το συνέδριο υπογράμμισε σημαντικές συνέπειες για μελλοντική έρευνα και πρακτική στην προσχολική εκπαίδευση. Επέμεινε στην ανάγκη συνεχούς εξερεύνησης καινοτόμων παιδαγωγικών προσεγγίσεων και της ανάπτυξης στρατηγικών για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζονται σε διάφορα περιβάλλοντα. Οι εισηγήσεις που αποκομίστηκαν από το συνέδριο θα επηρεάσουν την ανάπτυξη πολιτικών και πρακτικών που προωθούν την υψηλή ποιότητα προσχολικής εκπαίδευσης σε παγκόσμιο επίπεδο.

 

Γενικό συμπέρασμα

Συνολικά, το 29ο Ετήσιο Συνέδριο Προσχολικής Αγωγής της EECERA στη Θεσσαλονίκη, Ελλάδα, αποδείχθηκε σημαντικό ορόσημο στον τομέα της προσχολικής εκπαίδευσης. Μέσω του ενδιαφέροντος θέματος του, των εκλεκτών ομιλητών, των διαδραστικών εργαστηρίων και των ευκαιριών συνεργασίας, το συνέδριο παρείχε μια πλατφόρμα για την ανταλλαγή προηγμένων ερευνών, την προαγωγή ενδιαφερόντων συζητήσεων και τη δημιουργία δικτύων επαγγελματιών που δεσμεύονται στην προώθηση του τομέα. Τα βασικά συμπεράσματα και οι συνέπειες από αυτό το συνέδριο θα διαμορφώσουν αναμφίβολα το μέλλον της προσχολικής εκπαίδευσης, εμπνέοντας καινοτόμες προσεγγίσεις και προωθώντας θετική αλλαγή στη ζωή των νέων παιδιών. Καθώς η κοινότητα της EECERA προβλέπει μελλοντικά συνέδρια, το κίνητρο και ο ενθουσιασμός που δημιουργήθηκαν από αυτήν την εκδήλωση θα συνεχίσουν να ωθούν την πρόοδο και την αριστεία στον τομέα της προσχολικής εκπαίδευσης.

 

Συχνές Ερωτήσεις και απαντήσεις για το συνέδριο της EECERA

Ποιοι μπορούν να παρακολουθήσουν το Ετήσιο Συνέδριο της EECERA;

Το  Ετήσιο Συνέδριο της EECERA είναι ανοικτό σε ερευνητές, εκπαιδευτικούς, επαγγελματίες, πολιτικούς και οποιονδήποτε έχει ενδιαφέρον για την προσχολική εκπαίδευση. Τονίζεται η ενθάρρυνση της συμμετοχής ατόμων από όλο τον κόσμο προκειμένου να συμβάλουν στις συζητήσεις και την ανταλλαγή γνώσεων.

Πώς επιλέγονται οι κεντρικοί ομιλητές για το συνέδριο;

Οι κεντρικοί ομιλητές για το Ετήσιο Συνέδριο της EECERA επιλέγονται προσεκτικά με βάση την εμπειρία τους, τις συνεισφορές τους στον τομέα της προσχολικής εκπαίδευσης και την ικανότητά τους να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά το θέμα του συνεδρίου. Ακολουθείται διαδικασία επιλογής για την πρόσκληση κεντρικών ομιλητών που μπορούν να εμπνεύσουν και να προκαλέσουν ενδιαφέρουσες συζητήσεις μεταξύ των συμμετεχόντων στο συνέδριο.

Υπάρχουν ευκαιρίες για δικτύωση και συνεργασία στο συνέδριο;

Ναι, το  Ετήσιο Συνέδριο της EECERA προσφέρει διάφορες ευκαιρίες για δικτύωση και συνεργασία. Διοργανώνονται κοινωνικές εκδηλώσεις, συνεδριάσεις δικτύωσης και συνεργατικά εργαστήρια για τη διευκόλυνση των σημαντικών αλληλεπιδράσεων μεταξύ των συμμετεχόντων. Αυτές οι ευκαιρίες επιτρέπουν στους συμμετέχοντες να συνδεθούν με επαγγελματίες που έχουν παρόμοια ενδιαφέροντα, να δημιουργήσουν συνεργασίες και να εξερευνήσουν πιθανά συνεργατικά έργα και πρωτοβουλίες.

Μπορώ να έχω πρόσβαση στα ευρήματα έρευνας και τις παρουσιάσεις από το συνέδριο;

Ενώ τα συγκεκριμένα ευρήματα έρευνας και οι παρουσιάσεις από το συνέδριο ενδέχεται να μην είναι διαθέσιμα απευθείας μέσω αυτού του άρθρου, οι συμμετέχοντες στο Ετήσιο Συνέδριο της EECERA έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν πρόσβαση στα πρακτικά του συνεδρίου, τα οποία περιλαμβάνουν περιλήψεις και άρθρα που παρουσιάστηκαν από ερευνητές και ειδικούς. Επιπλέον, η EECERA ενδέχεται να δημοσιεύει επιλεγμένα άρθρα και παρουσιάσεις στον επίσημο της ιστότοπο ή σε επιστημονικά περιοδικά, παρέχοντας έτσι πρόσβαση σε ένα ευρύτερο κοινό που ενδιαφέρεται για την έρευνα στην προσχολική εκπαίδευση.